- vérnyomás,
     - vércukorszint,
     - kolestrerinszint,
     - trigliceridszint mérés
     - házi patika összeállítása
     - saját készítmények
     - lejárt gyógyszerek begyűjtése
     - információs tanácsadás
     - egészségnevelő újságok
     - gyors, automata raktárrendszer
     - Corazon állapotfelmérés
     - Tájékoztató a személyes adatok
        védelméről

Keresendő készítmény:
Találatok száma ::


OGYEI

OGYEI
BRUFEN 800MG RETARD TABLETTA - 30X BUB


Fogy.ár:  2460,-Ft
Raktáron


 EP kártyára is eladható 


Hatóanyag: ibuprofen
Forgalmazó: Mylan EPD Korlátolt Felelősségű Társaság
ATC besorolás: Gyulladásgátlók és rheuma-ellenes készítmények

Betegtájékoztató

Brufen 800 mg retard tabletta
ibuprofen


Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájé­koztatót.
· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
· További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
· Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
· Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Brufen 800 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Brufen 800 mg retard tabletta szedése előtt.
3. Hogyan kell szedni a Brufen 800 mg retard tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások.
5. Hogyan kell a Brufen 800 mg retard tablettát tárolni?
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BRUFEN 800 MG RETARD TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Brufen 800 mg retard tab­let­ta az NSAID-oknak (nemszteroid gyul­la­dás­csök­kentő szereknek) nevezett gyógy­szerek cso­portjába tartozik. A Brufen 800 mg retard tab­let­ta enyhíti a fájdalmat, csökkenti a lázat, és gyul­la­dás­csök­kentő hatása van.

A Brufen 800 mg retard tab­let­tát a fájdalom és gyul­la­dás tü­neti ke­ze­lésére hasz­nálják reumás kórképekben (reu­más ízületi gyulladásban /reumatoid artritiszben/ és kopásos ízületi betegségben /oszteoartrózisban/) felnőtteknél.


2. TUDNIVALÓK A BRUFEN 800 MG RETARD TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Brufen 800 mg retard tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) az ibuprofenre vagy a Brufen 800 mg retard tabletta egyéb összetevőjére
- ha a terhesség utolsó 3 hónapjában van
- ha fokozott vérzési hajlama van,
- ha súlyos máj- és/vagy vesebetegsége van
- ha súlyos szívelégtelensége van
- ha gyomorfekélye, nyombélfekélye van, vagy korábban Brufen 800 mg retard tab­lettával, illetve ha­son­ló termékkel való ke­ze­léssel összefüggésben gyomor- és/vagy nyombélfekélye volt
- ha acetilszalicilsav vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszer allergiás reakciót (például légzési nehézséget, orrdugulást, kiütést) váltott ki.

A Brufen 800 mg retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Mindig a lehető legalacsonyabb adagot és a lehető legrövidebb ideig tör­té­nő al­kal­ma­zást kell meg­cél­ozni, hogy csök­kentsük a mel­lék­ha­tások koc­ká­zatát. Az ajánlottnál magasabb adagnak általában veszélyei vannak. Ez azt is je­lenti, hogy kerülni kell több NSAID gyógyszer egyidőben történő együttes alkalmazását.
- Azoknak a betegeknek, akik az alábbi be­teg­ségekben szenvednek/szenvedtek, vagy tü­neteik vannak/voltak, beszélniük kell orvosukkal, mielőtt elkezdenék a Brufen 800 mg retard tabletta szedését: SLE (kö­tő­szö­veti be­teg­ség), a vese- vagy a májműködés károsodása, enyhe-közepes szívelégtelenség, asztma, gyul­la­dásos bél­be­teg­ségek, korábbi gyomorfekély, vagy egyéb fokozott vérzési hajlam.


- A Brufen 800 mg retard tabletta nem alkalmazható 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.


- Más gyul­la­dás­csökkentő gyógyszerekhez hasonlóan a Brufen 800 mg retard tabletta is elfedheti a fer­tő­zés tü­neteit.


- A Brufen 800 mg retard tabletta egy olyan gyógy­szercsoportba tartozik (NSAID-ok), amelyek nők esetében csök­kenthetik a termékenységet. Ez a hatás visszafordítható, vagyis a gyógy­szer szedésének abbahagyásakor elmúlik.


- Azoknak a betegeknek (főleg az időseknek), akiknek korábban gyomor-bélrendszeri problémái voltak, értesíteniük kell orvosukat, ha hasi tü­neteket ta­pasztalnak, főleg a ke­ze­lés megkezdésekor.


- NSAID hasz­nálata esetében nagyon ritkán sú­lyos bőrreakciókat írtak le. A Brufen 800 mg retard tab­let­ta szedését abba kell hagynia, és értesítenie kell orvosát, ha kiütések alakulnak ki, vagy nyál­ka­hár­tya-sé­rü­lések lépnek fel.


- Szisztémás lupusz eritematózusban (SLE) és kevert kö­tő­szö­veti betegségben szenvedő betegek esetében megnő az aszeptikus agy­hár­tya­gyul­la­dás (meningitisz) kockázata.


- A Brufen 800 mg retard tab­let­ta szedését abba kell hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tü­netek közül bár­me­lyik kialakul (an­gio­ödéma)
· az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata
· nyelési nehézség
· csalánkiütés és légzési nehézség


- Brufen 800 mg retard tab­let­tához hasonló gyógyszerek a szívroham vagy a szélütés (sztrók) enyhén fokozott kockázatával járhatnak. Fokozott a kockázat, ha nagy adagokat hosszú ideig alkal­maznak. Az ajánlott adagot és/vagy ke­ze­lési időt nem szabad meghaladni.


- Beszélje meg orvosával vagy gyógy­szerészével, ha szívproblémái vannak, ha korábban szélütése (sztrókja) volt, vagy ha Önnél ezeknek az ál­la­potoknak fokozott a kockázata (pél­dá­ul magas a vér­nyo­mása, cu­kor­be­teg­, magas a ko­lesz­te­rinszintje, illetve, ha dohányzik).


- Ha terhességet tervez, ne szedjen Brufen 800 mg retard tab­let­tát. A készítmény alkalmazása előtt beszéljen orvosával.
-
- Ha bárányhimlője van, a Brufen 800 mg retard tab­let­ta szedése nem ajánlott.

- A Brufen 800 mg retard tabletta alkalmazása során csökkenhet a fehérvérsejtek száma és ennek következtében a fertőzésekkel szembeni ellenállás is. Amennyiben fertőzésre utaló jeleket észlel (láz, általános állapotának súlyos romlása), vagy lokális (szájüreg, torok, garat vagy húgyúti) tünetekkel kísért lázas állapot lép fel, azonnal forduljon kezelőorvosához. Az orvos vérképvizsgálatot fog végezni. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát a Brufen 800 mg retard tabletta szedéséről.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Ne szedjen egyidejűleg kü­lön­bö­ző típusú fáj­da­lom­csil­la­pí­tó szereket, hacsak orvosa nem javasolja.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Brufen 800 mg retard tab­let­ta hatással lehet más gyógy­szerekkel való ke­ze­lésekre, vagy azok befolyá­solhatják a Brufen 800 mg retard tab­let­tával történő ke­ze­lést, be­le­ért­ve a kö­vet­ke­zők ke­ze­lését:
- daganatok és immun­rend­szeri betegségek (meto­trexát)
- mániás depressziós be­teg­ség (lítium)
- szívritmuszavar (digoxin)
- fájdalom (acetilszalicilsav)
- vérrögök (pél­dá­ul dikumarol, warfarin, tiklopidin)
- dep­resszió (SSRI nevű gyógy­szerek – szelektív szerotonin-visszavétel gátlók))
- magas vér­nyo­más (pél­dá­ul béta-blokkolók, vizelethajtók, ACE gátlók, angiotenzin II receptorgátlók)
- gyul­la­dás (kortikoszteroidok)
- gombás fertőzés (pl. vorikonazol vagy flukonazol)
- cukorbetegség (szulfonilureák)
- hu­mán immunhiány vírus (HIV) fer­tő­zés (zidovudin).


Kezelőorvosának ezért tudnia kell az összes Ön által szedett gyógy­szerről.

A Brufen 800 mg retard tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Brufen tab­let­ta bevehető étellel és itallal.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség utolsó há­rom hónapjában a Brufen 800 mg retard tab­let­ta alkalmazása nem ajánlott. A Brufen 800 mg retard tab­let­ta szedését kerülniük kell a terhességet tervező nőknek és a terheseknek. A terhesség során a ke­ze­lést csak orvosi utasítás esetén szabad alkalmazni.

Az ibuprofen átjut az anyatejbe, ezért a szoptatási idő alatt alkalmazása nem ajánlott. Beszélje meg orvosával, ha a Brufen 800 mg retard tab­let­tát alkal­mankénti gyakoriságnál sű­rű­bben alkalmazza, miközben szoptat.

Az ibuprofen alkalmazása hatással lehet a termékenységre. Az ibuprofen alkalmazása nem ajánlott, ha Ön teherbe kíván esni, vagy a termékenység kivizsgálása során.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Brufen 800 mg retard tab­let­ta ronthatja a reakciókészséget, pél­dá­ul a mel­lék­ha­tások révén, mint amilyen a látászavar, a szédülés vagy az álmosság. Ezt figyelembe kell venni a fokozott éberséget igénylő esetekben, pél­dá­ul vezetés közben.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A BRUFEN 800 MG RETARD TABLETTÁT?

A Brufen 800 mg retard tab­let­tát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőtteknek és 12 évesnél idősebb serdülőkorúaknak az ajánlott adag: minden este 2 tabletta (esetleg reggel 1 tab­let­ta és este 2 tab­let­ta). A maxi­má­lis napi adag 2400 mg. A szájban és a torokban keletkező átmeneti égő érzés elkerülése érdekében a tab­let­tákat egészben kell lenyelni, leg­alább fél pohár vízzel.

Ha sú­lyos máj vagy ve­se­be­teg­sége van, vagy időskorú, orvosa ­ha­tá­­rozza meg a helyes adagot, hogy a lehető legalacsonyabb ibuprofen adagot szedje be.

A Brufen 800 mg retard tab­let­ta alkalmazása nem ajánlott 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.
Ha az előírtnál több Brufen 800 mg retard tablettát vett be
Ha a szük­sé­gesnél több Brufen 800 mg retard tab­let­tát vett be, vagy ha véletlenül gyermek vette be a gyógy­szert, mindig értesítsen egy orvost vagy a legközelebbi kórházat, hogy véleményt kapjon a kockázatról, és tanácsot arról, hogy mi a teendő.

A tü­netek közé tartozhat a hányinger, a gyomorfájdalom, a hányás (véres is lehet), a fejfájás, a fülcsengés, a zavarodottság, és a szem rezgő mozgása. Nagy dó­zisokban eszméletvesztés, görcsök (főleg gyermekekben), gyengeség és szédülés, véres vizelet, hidegérzet és légzési problémák szerepelnek a je­lentett tü­netek között.

Ha elfelejtette bevenni a Brufen 800 mg retard tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Brufen 800 mg retard tab­let­ta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori (100-ból- 1-10 beteget érint):
- Fejfájás, szédülés
- Gyomor-bélrendszeri mel­lék­ha­tások (emésztési zavar, hasmenés, hányinger, hányás, hasfájás, bélgázosság, székrekedés, fekete színű széklet, gyomor- és bélvérzés, vérhányás)
- Fáradtság
- Kiütés

Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint):
Nátha (rinitisz), álmatlanság, szorongás, látászavar, halláskárosodás, légzési nehézség, hörgőgörcs, asztma, szájüregi fekély, gyo­mor­fekély, felszakadt gyomorfekély, a gyomor nyál­ka­hár­tyájának gyul­la­dása, májgyulladás (he­pa­tí­tisz), sárgaság, rendellenes májfunkció, kiütések, viszketegség, kis vér­aláfutások a bőrön és a nyál­ka­hár­tyán, angioödéma (a tü­neteket lásd 2 pontban. „A Brufen 800 mg retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”), fényérzékeny­ség, károsodott veseműködés. A vérkép változása, beleértve az agranulocitózist. Álmosság, érzékelési zavarok.

Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):
Nem-bak­te­ri­á­lis agyhártyagyulladás (meningitisz), allergiás re­ak­ci­ó, dep­resszió, zavartság, látáskárosodás, fülcsengés, májkárosodás, fo­­lya­dék-visszatartás a szervezetben.

Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):
Hasnyálmirigy gyulladás, májelégtelenség, a bőr és a nyálkahártya elváltozása, (esetenként súlyos ) mint például epidermális nekrolízis és/vagy eritéma multiforme.

Nem ismert:
Vastagbélgyulladás és Crohn betegség.

Kérjük vegye figyelembe, hogy a Brufen 800 mg retard tab­let­ta megnyújthatja a vérzési időt.

Fáj­da­lom­csil­la­pí­tó gyógy­szerekkel (NSAID-ok) való ke­ze­lés során leírtak magas vér­nyo­mást, szívelégtelenséget, va­la­mint a vas­tag­bélben levő fekély és a Crohn be­teg­ség (bélbetegség) rosszabbodását.

Kivételesen sú­lyos bőrfertőzések bárányhimlő esetében.

Brufen 800 mg retard tab­let­ta és a hozzá hasonló gyógyszerek kismértékben megnövelhetik a szívroham vagy szélütés (sztrók) koc­ká­zatát.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL A BRUFEN 800 MG RETARD TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Buborékcsomagolás: Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Mű­anyag tartály: Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Brufen 800 mg retard tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Brufen 800 mg retard tabletta
· A készítmény hatóanyaga az ibuprofen.
· Egyéb összetevők: xantángumi, povidon, sztea­rin­sav, kolloid víz­men­tes szilícium-dioxid, talkum, hipromellóz, titán-dioxid (E171).

Milyen a Brufen 800 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér színű, ovális, kö­rül­be­lül 21×10 mm méretű retard tabletta.

30 tab­let­ta (buborékcsomagolás)
100 tab­let­ta (mű­anyag tartály)

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Abbott Laboratories (Magyarország) Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.

Gyártó:
Abbott GmbH & Co. KG, Ludwigshafen, Németország
FAMAR S.A, Anthousa Attiki, GörögországFelhasználónév:

Jelszó:Regisztráció >>>
Elfelejtett jelszó >>>

JUTAVIT TENGERVIZES ORRSPRAY IZOT  100ML
    Eredeti ár:
1535,- Ft
Akciós ár:
1380,- Ft
NOVORIN 0,05% OLDATOS ORRCSEPP  10ML
    Eredeti ár:
1015,- Ft
Akciós ár:
915,- Ft
JUTAVIT APOTHEKE COLD LÓBALZSAM  500ML
    Eredeti ár:
1125,- Ft
Akciós ár:
990,- Ft
PROSTAMOL UNO 320MG LÁGY KAPSZULA  90X BUB
    Eredeti ár:
7095,- Ft
Akciós ár:
6385,- Ft
Minden jog fenntartva! - © 2007-2016                                                 Készítette: Karagity Endre                                                 Adatok frissítve: 2019.06.14. 17:09:12